امروزه استفاده از فراوردههایی مثل ژل، اسپری، موس، فوم، کرم، واکس و... بهشدت افزایش پیدا کرده است و بیشتر مصرفکنندگان این محصولات جوانان درمحدوده سنی 15 تا 20 سال هستند که بدون توجه به مضرات و عوارض استفاده بیش از حد این مواد صرفا با هدف جلب توجه بیشتر از آنها استفاده میکنند.
موادحالتدهنده مو، همگی از نظر شیمیایی، پلیمرهای حل شده در حلال مایع هستند. از نظر ترکیب شیمیایی، ژل، موس و فوم، پلیمرهایی بر پایه آب هستند و اسپری بر پایه الکل است و کرمها بر پایه روغن. وظیفه پلیمرهای موجود در این ترکیبات، این است که رشتههای مو را به هم وصل کند، ضمن اینکه پوشش پلیمری محیط بر تارهای به هم چسبیده مو، باعث افزایش حجم کلی آنها میشود. با این فرآوردهها چقدر آشنایی دارید؟
در حال حاضر، ژلهای مو به 2 دسته کلی تقسیم میشوند: ژلهای روغنی و میکرو ژلها که بهصورت امولسیونهای شفاف روغن در آب هستند. ژل باید پوششی سبک، قابل انعطاف و شفاف روی مو بر جا بگذارد و درخشندگی خاصی به آن بدهد. ضمن آنکه گرهها و الکتریسیته ساکن مو را تا حدی کم میکند.
هر چه مقدار ماده مصرف شده کمتر باشد، موها شلتر خواهند ایستاد. ولی مصرف بیش از حد ژل، موجب کدر شدن موها میشود، طوری که این مواد مانند دانههای برف یا شوره سر روی موها جمع میشوند.
ژلها نسبت به موسها قوام سفتتر و کمانعطافتری به موها میدهند و برای آرایشها و مدلهایی که نیاز به قوام و انعطافناپذیری مو دارند، به کار میروند.
هرگز با موهای آغشته به ژل نخوابید و قبل از خواب موهای خود را بشویید.
موس
موس یا فوم، یکی از محصولات شکلدهنده مو است که به شکل کف کرممانند، از بطری خارج میشود.
مواد تشکیلدهنده آن شبیه ژل مو است، با این تفاوت که در قوطیهای تحت فشار است و در ترکیب آن، علاوه بر مواد فعال، مقدار کمی ماده پیشران وجود دارد که وظیفه خارج کردن ماده و تولید کف را به عهده دارد. این کف با شانه روی مو پخش میشود.
موس لایه نازک تری نسبت به ژل روی مو به جا میگذارد. در عوض، قدرت نگهداری کمتر و توانایی کمتری در شکل دادن به مو دارد و فرد در موقع استفاده از موس، نسبت به ژل احساس بهتری دارد. موسها در واقع برای قوام و ضخامت دادن به مو در نظر گرفته شدهاند و بیشتر به همراه سشوار استفاده میشوند.
تافت
افشانهها یا اسپریهای مو، محلولهایی هستند که وقتی به مو زده میشوند، پوشش نازکی با استحکام کافی ایجاد میکنند که بعد از تبخیر حلال، مو را در جای خود نگه میدارند.
اسپریهای مو 2 دستهاند:
- اسپری مدلدهنده که برای مدل دادن به موها به کار میرود.
- اسپری تثبیتکننده که برای تثبیت مدل مو، استفاده میشود.
هر چه قطرات اسپری با اندازه درشتتری پراکنده شوند، موها با قدرت بیشتری به هم متصل میشوند ولی در عوض دیرتر خشک میشوند و مو حالت چسبناک بهخود میگیرد.
هر چه اندازه قطرههای اسپری کوچکتر باشد، قدرت اتصال موها کمتر شده، زودتر خشک میشود و با برطرف شدن حالت چسبناک، احساس بهتری هنگام دست کشیدن به موها، بر جای میماند.
چند نکته مهم
برس و شانه زدن موها: روزانه 2- 3 بار برس یا شانه زدن مو کافی است. از این بیشتر کشش وارده بر مو در درازمدت سبب آسیب به مو م میشود (مثلموخوره، شکسته شدن و گاهی کمپشتی موها). قبلا معتقد بودند که برس زدن میزان جریان خون رسیده به مو را زیاد کرده و مفید است ولی در حال حاضر این مطلب رد شده است.
تبلیغاتی که در مورد برخی انواع شانهها وجود دارد (مثل شانه لیزری، افزایش رشد موها با برس مخصوص یا شانه با طب سوزنی) کذب محض است. بهتر است از شانه یا برسی استفاده شود که تولید الکتریسیته ساکن نکند (شانه یا برس فلزی نوک تیز خوب نیست). نوک دندانههای شانه بایستی گرد و عریض و اتصال بین دندانهها درست در مرکز هر دندانه بوده و همچنین فواصل دندانهها متناسب و جنس آنها انعطافپذیر و نرم باشد (شانههای چوبی خوب نیستند) از برس زدن موهای خیس خودداری کنید.
نرمکنندهها:
نرمکنندهها از طریق کاهش الکتریسیته ساکن در موها باعث خوشحالت شدن موها میشوند؛ البته این مواد فقط نرمکننده بوده و هیچ تاثیری در رشد موها ندارند. تمامی کارهایی که در آرایشگاهها انجام میشود (مثل صاف کردن موها با دستگاه، بابلیس، مش کردن، تافت زدن، مجعد کردن و مدلهای مختلف مو با دستگاه) بالقوه میتوانند آسیبهای جدی و برگشتناپذیر به موها وارد کنند بهخصوص اگر به طرز صحیح انجام نشده یا با فاصله زمانی کوتاه و بهطور مکرر استفاده شوند.
طبیعی خشک کنید نه با سشوار: برای خشک کردن موها پس از استحمام بهتر است اجازه دهید آنها به حالت طبیعی خشک شده و درصورت استفاده از حوله آن را فقط بر موها فشار داده و از مالش شدید اکیدا خودداری کنید.
سشوار کردن درصورتی که از باد خیلی داغ استفاده نشود، فاصله مناسب دستگاه با موها رعایت شود (فاصله سشوار از موها نباید کمتر از 20 سانتیمتر باشد) و استفاده از آن به شرطی که از هفتهای یکی، دو بار تجاوز نکند، ممانعتی ندارد. یادتان باشد که نباید تا خشک شدن کامل موها سشوار کردن را ادامه دهید. در هنگام خشک کردن موهای خیس از برس زدن خشن آنها خودداری کنید (بهتر است در این مواقع اصلا برس یا شانه زده نشده و از حرکات انگشتان برای حالت دادن به موها استفاده شود.)
از قرصهای ویتامین E و روی(ZINC) استفاده کنید.
هر چند ماه یکبار موهای خود را کوتاه نگه دارید و به تغذیه خود اهمیت بدهید.
منبع زنان
کلمات کلیدی: